Saturday, May 7, 2016

TAUFU FAH

Resepi seterusnya.. sayan akan berkongsi dengan anda cara untuk membuat dessert TAUFU FAH yang mudah dan sedap..saya dah try dah time cuti haritu..tapi outcomenya terlalu lembut..hahaha...bila dimakan sedaplah juga..hehehhe...resepi yang saya nak kongsikan ini saya dapat dari perkongsian orang di FB..hehhehe


Bahan-bahan:
2 kotak besar susu soya
Agar-agar tali sepeket (18gram)
Air 1 mug (saiz standard)
Gula merah/ gula Melaka

Cara memasak:
1. Masak agar-agar bersama dengan 1 mug air sehingga agar-agar hancur.
2. Kemudian masukkan 2 kotak soya dan gaulkan sehingga sebati.
3. Seterusnya, tutup api dan tapiskan acuan soya tadi supaya taufu fah tidak berketul apabila dimakan. Masukkan acuan yang telah ditapis kedalam peti sejuk setelah acuan tidak terlalu panas.




4. Dalam periuk lain, masak gula Melaka dengan air, dan kemudia tapiskan.

5. Siap untuk dihidangkan.
dessert ini sedap dimakan ketika sejuk...apatah lagi bila cuaca panas...makan lagi sejuk2..baru la umphhh...org kata..hahhahaha

No comments:

Post a Comment