WANTAN HO
Bahan-bahan:
Bahan untuk kue
teow:-
Minyak masak
Kue Teow
Kicap masin
Bahan kuah:-
Sawi
Sotong
Udang
Bawang putih
Air
Garam
Kiub ayam
Telur ayam
Tepung jagung
ok..sekarang untuk cara masaknya pula..kita akan mulakan dengan memasak kue teow dahulu..
1. Mula-mula, panaskan minyak, dan kemudian masukkan kue teow serta kicap masin.
2. Gaulkan semua bahan dalam kuali dengan gunakan api yang kuat selama beberapa minit sehingga kue teow hangus-hangus sedikit, dan kemudian boleh keluarkan dan letakkan diatas pinggan yang sesuai.
masak sehingga rupanya seperti dalam gambar diatas..
Kemudian untuk cara menyediakan kuahnya pula:
1. Mula-mula, panaskan minyak, dan masukkan udang dan sotong yang telah dibersihkan dan dipotong mengikut bentuk atau cara yang tersendiri.
2. Setelah udang dan sotong setengah masak, masukkan bawang putih yang di potong halus, dan tunggu sehingga naik bau dan warna bawag putih berwarna kuning keemasan.
3. Kemudian masukkan air, garam, dan kiub ayam, dan tungguh sehingga mendidih sedikit.
4. Seterusnya, masukkan sawi yang telah dipotong dan dibersihkan kedalam kuali.
5. Masukkan juga air bancuhan tepung jagung kedalam kuali (kepekatan mengikut selera anda).
6. Bila kuah dah menjadi pekat, matikan api dan masukkan telur sambil gaulkan kuah tersebut mengikut satu arah sahaja bagi mendapatkan struktur telur yang cantik.
7. Hidangan siap untuk dihidangkan.
tadaaa....siap untuk dihidangkan...sedap bila dimakan sementara masih panas...
sekian sahaja untuk resepi ini....^o^
No comments:
Post a Comment